BRZE VESTI:

Dakar reli 2013, Stage 11 – Kraj sve bliži Gabor sve bolji

17.01.2013

Autor Drazen Curic & Petar Jankovic

 

 

Fijambala je sada iza Gabora Sagmaistera. Etapa na kojoj je 2010-te godine dehidrirao i ostao bez svesti zahvaljujući pre svega kiši ni izdaleka nije bila tako surova kako se očekivalo. Naš motociklista je šta više na cilj stigao kao 57mi i pored greške u navigaciji (pri čemu je izgubio preko 10 minuta) i nakon jedanaest etapa jubilarnog 35. relija Dakar zauzima 64-tu poziciju.

 

 

Dražen Ćurić za GonzaRacing portal prenosi svoja zapažanja iz kategorije automobilista. Kompletne rezultate 11 etape relija Dakar 2013 potražite klikom na LINK

 

„Jedno je sigurno, ovogodišnji Dakar će ostati zapamćen kao atipičan, kako zbog ispadanja velikog broja favorita iz borbe za pobjedu u ranoj fazi utrke, tako i zbog vremenskih neprilika koje su okarakterizirale ovogodišnju utrku i prisilile organizatora na još jedan prekid brzinca. Kad govorimo o vremenskim nepogodama na Dakru onda je uobičajeno da to podrazumjeva ekstremne vrućine i pješćane oluje. Međutim ove godine vodene bujice, neprohodne rijeke, blato i sve ono što bi išlo uz utrku da se ona vozi u Indoneziji ili kišnim šumama Amazone obilježavaju utrku otkako se iz Chilea prešlo u Argentinu. Već sam jučer najavio da samo Bog zna čime će iznenaditi takmičare kad kroče u Fiambalu, pustinju bijelog pjeska, fešfeša i čudnih dina koje kao takve postoje samo u ovoj argentinskoj pokrajini. Sad na "meni" možemo dodati bujice i duboke brzake koji su utjerali strah u kosti i direktoru A.S.O.-a g. Etien Lavigneu koji je prekinuo brzinac ne želeći dovesti takmičare u pogibeljnu situaciju. U takvim okolnostima pobjednik etape je Gordon koji je samo potvrdio moju jučerašnju pretpostavku da će se danas buggy vozila opet vratiti u igru i boriti za etapnu pobjedu.

 

Zbog ovakvog razvoja situacije ima i nezadovoljnih, prije svih to je De Villers koji nije odustao od borbe zapobjedu u generalci iako za vodećim Peterhanselom kasni skorom sat vremena. Brzi Južno Afrikanac je danas bio na najboljem putu da u odnosu na Peterhansela smanji zaostatak za petnaestak minuta. To bi sigurno napravilo pritisak na Francuza i prisililo ga da sutra stišće gas puno više nego danas ili jučer. Samo neprekidnim pritiskom od samog starta svakog dana De Villers može natjerati Peterhansela da pogriješi. De Villers ne krije svoju ambiciju i taktiku, već je danas najavio da sutra napada "francusku utvrdu" od samog starta i da će samo maksimalnom angažiranošću i učestalim napadima stvoriti nervozu kod Peterhansela i možda ga prisiliti na grešku. Pohvalno je što se Južno Afrikanac na zadovoljava drugim mjestom i ne srami se reći da ga interesira samo pobjeda i da je zato došao tu.

 

 

Uz već spomenutog Gordona kao pobjednika etape moram spomenuti i Chaboa u SMG buggy-u koji je danas završio kao drugi, Alvarez kao treći, jučer sam ga kritizirao jer mislim da on može puno više i danas je dokazao da sam u pravu. Erandonea još jedan SMG buggy i De Villers u Toyoti zatvaraju top pet u današnjoj etapi. Vozila s pogonom na jednu osovinu danas su potvrdila jučerašnju prognozu da će danas voditi glavnu riječ. Osobno ne volim kad se etape tj. brzinci skračuju, jer to bitno utiče na konačni rezultat i takve odluke u sekundi rasplinu nečiju pomno spremanu taktiku. Nažalost prekid je danas bila nužnost i u potpunosti se slažem sa organizatorom.

 

Sutra vozače čeka 392 kilometra etape kojom se vraćaju u Chile preko prijevoja San Francisco koji je visok 4700m a visoravan po kojoj će se voziti slijedećih stotinjak kilometara će zbog razrijeđenog zraka mnogima priuštiti glavobolju i mučninu. 2010. godine sam doživio to iskustvo i mogu vam reći da uopće nije prijatno. Imate osjećaj kao da vam je nakovanj na glavi, muti vam se pred očima a refleksi i motorika čitavog tijela vam je kao u starca od 80 godina. I ono najstrašnije za trkača auto neće ići preko 120km/h kao da je neko uzeo 50% snage iz motora. Jednostavno nedostatak kisika osjeća i tehnika. Nakon te iscrpljujuće etape takmičare čeka 319km dugačak brzinac koji obiluje brojnim promjenama podloge i zamkama koje će kazniti neoprezne ili preumorne da bi bili koncentrirani. Ovo je Dakar, iako se tako čini ništa još nije sigurno i nitko se nemože opustiti misleći da je sve riješeno. Do Santiaga gdje utrka završava, ostalo je još 1700 kilometara od toga 1106 kilometara brzinaca, više nego dovoljno da se poredak iz temelja promijeni.“

 

 

GONZA RACING portal Dražen Ćurić

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod.

 

Više informacija o Draženu i njegovim projektima možete pronaći na sajtu www.dakar-team.comIme i prezime
Komentar