BRZE VESTI:

Dakar reli 2013, Stage 10 – Peterhansel po planu

16.01.2013

Autor Drazen Curic & Petar Jankovic

 

 

Nakon odustajanje najvećih konkurenata Francuz sa Minijem je na korak da upiše novu istoriju ovog prestižnog takmičenja. Peterhansel grabi ka cilju i novoj pobedi a i naš Gabor Sagmaister je bliži svom cilju, a to je Santijago u Čileu. 87-mo mesto na etapi možda prikazuje blage znake umora ali kraj nije više tako daleko iako su veoma zahtevni ispiti pred preostalim takmičarima.

 

 

Kompletne rezultate desete etape relija Dakar 2013 možete pronaći klikom na LINK

 

"Kao što je i bilo za očekivati nakon odustajanja Al-Attiyaha današnja etapa deseta po redu se svela na borbu za etapnu pobjedu između Teranove, Rome i De Villersa dok je Peterhansel čuvao vodeće mjesto u generalnom poretku i iz "trećeg reda" pratio što se dešava ne riskirajući. Slična situacija će biti i u preostalim etapama samo što će se od sutra u borbu za etapnu pobjedu sigurno uključiti Gordon i Chicherit. Koliko teren u protekle dvije etape nije odgovarao buggy vozilima tako će se sutra kad karavana dođe u okolicu Fiambale sve iz temelja promijeniti. Ali da se vratim na današnju etapu, Teranova potomak iz obitelji argentinskih milionera danas je sigurno izmamio etapnom pobjedom osmijeh na lice svakog Argentinca. Očekivao sam da će u etapama po Argentini Teranova i Alvarez napadati "ko Palestinci" ali moram priznati da me suzdržana vožnja koju je prezentirao Alvarez prilićno razočarala. Više sam očekivao od brzog, tihog i samozatajnog Argentinca iza kojeg također stoji jako bogata obitelj pa se on može posvetiti svojoj karijeri koja zadnjih nekoliko godina ide uzlaznom putanjom. Prošle godine je iznenadio sve završivši Dakar kao šesti što je najbolji argentinski rezultat u konkurenciji automobila na Dakru u povijesti. U današnjoj etapi je ostvario istu poziciju, mislim da on može napraviti više.

 

Što se tiče Peterhansela samo čudo ili nekakav peh ga mogu spriječiti da postane pobjednik Dakra po jedanaesti puta, do sada je pobjeđivao šest puta na motoru i četiri puta u automobilu. S obzirom da je ovo Dakar i da se svašta tu može desiti niti Peterhansel nemože mirno spavati. Sjećam se Sainza kad je izgubio praktički dobivenu utrku u predzadnjem danu, zbog previda suvozača sletjeli su u kanal i prevrnuli se na bok. Nisu mogli nastaviti jer je suvozač slomio rame pa je Sainz bio prisiljen odustati.

 

 

Sutrašnja etapa u okolici Fiambale će biti nešto potpuno drugačije od protekla dva dana. Fiambala je poznata kao najteži pustinjski teren u Argentini. To je zona bijelog pijeska i nevjerojatne prašine koja se smjenjuje sa "dubokim bazenima" fešfeša. 2010. sam tamo okončao svoj nastup na utrci zbog pucanja amortizera. Taj dan je iz utrke ispalo pedesetak takmičara u svim kategorijama. Uz nas iz utrke je ispao i Miran Stanovnik zbog pada i loma šake a Gabor je kolabrirao i pao u nesvijest tokom brzinca. Pomogli su mu drugi takmičari i medicinsko osoblje utrke da dođe do cilja, kasnije su mu htjeli naplatiti aktiviranje SOS poziva jer po organizatoru za to nije bilo pravog razloga. Međutim SOS nije aktivirao Gabor nego drugi takmičar koji mu je priskočio u pomoć dok je on ležao onesviješten na pijesku.

 

Da li će sutra etapa biti teška kao 2010. to znaju samo oni koji su trasirali brzinac a samo Bog zna da li će ionako tešku etapu pješćana oluja učiniti još težom kao prije tri godine. Sve u svemu predstoji nam interesantan dan na Dakru i nadam se da će se već spomenuti Gordon i Chicherit sa svojim monstrumima na zadnji pogon ponovo uključiti u borbu za etapnu pobjedu.“

 

 

GONZA RACING portal Dražen Ćurić

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod.

 

Više informacija o Draženu i njegovim projektima možete pronaći na www.dakar-team.comIme i prezime
Komentar