BRZE VESTI:

Dakar Rally 2013, Stage 6 – Najduža etapa relija

11.01.2013

Autor Drazen Curic & Petar Jankovic

 

 

Odlazak takmičara iz Perua ostaće ove godine zabeležen po nesreći u kojoj su učestvovala tri vozila a dve osobe su poginule nakon direktnog sudara taksija i jednog od vozila za pratnju. Vozač i suvozač taksija su nastradali dok su tri britanska ratna veterana koji na Dakru učestvuju u humanitarnom programu „Race2Recovery“ kao i putnici u drugom taksiju teško povređeni. Na žalost Dakar nastavlja da uzima svoj „danak“.

 

Gabor Sagmaister uspešno je „odradio“ i najduži brzinac relija. Na cilj je stigao kao 80-ti a u generalnom plasmanu je stigao do sada već odličnog „seksi“ 69 mesta. Borbu u konkurenciji automobila u kojoj smo ostali bez još jednog favorita, Carlosa Sainza, za Vas eksluzivno komentariše trostruki učesnik relija Dakar, Dražen Ćurić...

 

„Šesta etapa je barem što se tiče favorita koji će se preostalih 8 etapa boriti za postolje iskristalizirala situaciju. U utrci za pobjedu trenutno su ostali Peterhansel, Al-Attiyah, De Villers, Novitskiy. Chicherit, Chabo, Roma pa čak i Erandonea iako već kasne više od sat vremena nisu bez šanse jer prvoplasirana četvorka ima pred sobom još osam trkačih dana i 3000 kilometara brzinaca. Više nego dovoljno da ih snađe neka nevolja, kvar, navigacijska ili vozačka pogreška.

 

 

U dosadašnjem dijelu utrke smo svjedočili kako vodeći nestanu u sekundi iz rezultata mjerenih po kontrolnim točkama i ako se ponovo pojave kasne po nekoliko sati. Na taj način smo u borbi za mjesto na postolju ostali bez Gordona, Alvareza, Terranove, Holowczyca koji je završio u bolnici nakon brutalnog razbijanja, Sainza koji je imao problema sa kvarovima i navigacijom. Slična sudbina može zadesiti i trenutno vodeću četvorku. Već spomenuta četvorka raspoređena od 5.-8. mjesta sigurno vozačkim umijećem i brzinom nemože nadoknaditi trenutni zaostatak ali sada mogu voziti opuštenije i čekati razvoj situacije među vodećima. Peterhansel i AlAttiyah će jedan drugoga terati zbog male razlike na vožnju do maksimuma a takva vožnja sa sobom nosi i velike rizike. Istu situaciju imaju De Villers i Novitskiy u borbi za treće mjesto. Pa je sadašnji zaplet od dva kvarteta, jedan koji će se lomiti u borbi za svaku sekundu i drugi koji će pratiti razvoj situacije među njima velika garancija da nije kraj uzbuđenjima i da niko u ništa nije siguran. Sadašnji poredak može se drastično promijeniti već u današnjoj sedmoj etapi.

 

 

Šesti dan ovogodišnjeg Dakra mnogim posadama neće ostati u dobrom sjećanju. Malo sam se bacio u analizu po vremenskim kontrolama minule etape. Od 115 automobila koliko ih je startalo u najduži dosadašnji brzinac ovogodišnjeg Dakra do sada u 6 ujutro dok ovo pišem na cilj ih je stiglo samo 75. Doduše taj broj treba uzeti s rezervom jer će se možda još poneka posada dovući do cilja van dozvoljenog zakašnjenja pa će pisati molbu da im se dozvoli nastavak utrke uz neku višesatnu vremensku penaltizaciju. Ukoliko se organizator smiluje na preklinjanje i molbu nesretnika koji su zapeli u jučerašnjem paklu Arice broj onih koji će danas startati mogao bi biti veći...“

 

Rezultate šeste etape potrazite na LINKU

 

 

Za GONZA RACING portal Dražen Ćurić

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod.

 

Više informacija o Draženu i njegovim projektima možete pronaći na sajtu www.dakar-team.comIme i prezime
Komentar