BRZE VESTI:

Dakar 2013 - Za Vas iz pera Dražena Ćurića!

04.01.2013

Autor Drazen Curic

 

 

5.januara starta najteži i najopasniji rally na planeti, Dakar 2013. Ovogodišnje 43. izdanje Dakra vozi se kroz Peru, Chile i Argentinu. Uvijek opasan, uvijek težak i neizvjestan Dakar već skoro pola stoljeća zaokuplja globalni medijski prostor. Ne samo medija koji se bave sportskom tematikom nego i svih drugih medija. Početak svake godine rezerviran je za Dakar i njegove učesnike.

 

Nazovite to kako hoćete, ekstremizmom, ludošću, ovisnošću ili izmislite neki novi naziv kojim ćete opisati mentalne sklopove gladijatora iz dakarske arene, samo jedna stvar je sigurna, kako god gledali na učesnike Dakra nemožete ne priznati da zaslužuju neku vrstu divljenja. Tim prije što su preko 70% učesnika Dakra čisti amateri i velik broj njih diže kredite, zadužuju se na sve strane, stavljaju vlastite nekretnine pod hipoteku ne bi li skupili nemali budžet s kojim mogu izfinancirati odlazak na utrku. Na Dakru postoje tri vrste učesnika, totalni amateri, kojima je jedini motiv da se dovuku do cilja i prežive sva iskušenja koja pred njih stavlja dvotjedno mrcvarenje po pustinji i planinskim prijevojima Anda. U drugu skupinu bih stavio fanatike koji se u vlastitoj režiji pokušavaju utrkivati sa tvorničkim vozačima i daju sve od sebe pritom ne mareći na rizik kojem se izlažu. Treća skupina su profesionalci koji iza sebe imaju čitavu mašineriju ljudstva i najsuvremenije tehnologije koja košta milione eura. Sve tri skupine svaka na svoj način zaslužuje respekt jer svi bezrezervno daju svoj maksimum kako bi ostvarili zadani cilj. Predugo bi trajalo opisivati sve kroz šta prolaze učesnici Dakra ali jedno je sigurno, bez razlike o kome se radi svi daju svoj psihofizički maksimum jer Dakar to izvlači iz svih koji na "sebe" stave startni broj.

 

 

Za kraj ovog uvoda u ovogodišnji Dakar prokomentirat ću listu favorita u konkurenciji automobila. Iako je na Dakru jako teško predvidjeti što će se događati i kakve su šanse za konačnu pobjedu najzvučnijih imena svakako treba izdvojiti Stefan Petrhansela, Krištof Holovčića i Nani Rome koji su perjanice tvorničkog BMW-Mini tima. U stvari to je ove godine jedini potpuno tvornički team. Team Toyote ipak nije na nivou prave tvorničke ekipe jer u pozadini čitavog projekta stoji privatni tjuner iz Južnoafričke republike gdje se auto i razvijao. Roby Gordon sa svojim moćnim Humerom u svakom trenutku može ugroziti sve svojom brzinom i beskompromisnom vožnjom i on svakako spada u najuži krug favorita. Qatar Bugy Red Bull team koji je nastao tek prije par mjeseci je svima za sada nepoznanica. Morat ćemo sačekati cilj prvog brzinca da vidimo kakav su posao odradili Al Atiyah i Carlos Sainz i koliko je konkurentan njihov bolid. Tu ima još desetak jako brzih vozača i kvalitetnih privatnih timova koji se mogu umješati u borbu za sami vrh. Svakako treba istaknuti ruski G-Force team sa Borisom Gadasinom i Vladimir Vasilyevim kao vozačima čija brzina nije upitna ali pouzdanost njihovih preuređenih Nissana u koje su smjestili sedamlitarske V8 motore je jako diskutabilna. Jedno je sigurno ovogodišnji Dakar ima jako dugačku listu ozbiljnih pretendenata za borbu i plasman u prvih pet pozicija. Osobno mislim da nas očekuje jako interesantna i neizvjesna utrka od samog starta u Limi pa sve do cilja u Santiago de Chile-u. Iz naše regije nastupaju Slovenac Miran Stanovnik i Srbin Gabor Segmeister u konkurenciji motocikala a po prvi puta u konkurenciji automobila nastupa i jedna srpska posada, Bojan Milanović i Darko Veljković. Od sutra 5. januara na stranicama Gonza Racing portala i foruma moći ćete pratiti moje komentare.

 

 

 

Za GONZA RACING portal Dražen Ćurić

"Dražen Ćurić je poznati hrvatski automobilista i pre svega relijaš. Na reliju Dakar do sada je nastupao tri puta. 1999-te godine u klasi motociklista na KTM-u, 2010-te prelazi u klasu automobila sa Toyotom Hilux da bi naredne godine nastupao sa Mitsubishi Pajerom. Na žalost tehnički problemi uzrokovali su da još uvek Dakar nije završio i pored sjajnog tempa koji je imao. Najbolji plasman je 29 mesto u generalci nakon 4 etape. Najbrže odveženi sektor u etapi doneo mu je 16 mesto u generalci automobila. Veliki je poznavalac autosporta uopšte i jedan od malo ljudi u regionu koji sve oko relija Dakar drži u malom prstu. Dražen planira da se vrati na Dakar. U toku je veliki projekat pripreme automobila sa kojim će, nadamo se, već 2014-te krenuti u novi pohod."Ime i prezime
Komentar