BRZE VESTI:

Čemu služi DPF filter

11.07.2018

DPF filter izraz je skraćeni naziv za Diesel Particulate Filter. Ovaj filter se postavlja na automobile kako bi se smanjilo vazdušno zagađenje i smanjili otpadni materijali koje automobili na bazi dizela otpuštaju u slojeve vazduha. 


Dpf filteri nisu danas nikakava novina, već su odavno uključeni kao standardni deo automobila “dizelaša”. Koliko će trajati dpf filter zavisi od samog trajanja njegovog “vlasnika” odnosno od trajanja automobila. Ukoliko se automobil često kvari ili ako se javlja neispravnost motora, to može ukazivati na neispravnost dpf filtera.

Tako se na primer, prilikom odrađivanja servisa automobila, često insistira na skidanju dpf filtera, kako bi se uvidelo da li postoji neispravnost u radu motora kao i koliko je došlo do zapušenja filtera.

 

dpf filteri za automobile

 

Sastav filtera


Dpf filteri najčešće sadrže u sebi oko šest senzora, koji služe za “posmatranje” gasova iz motora automobila. Na taj način, računarski sistem automobila ima mogućnost da prepozna zaprljanost filtera, nivo čađi i njegovo opšte stanje.


Ukoliko je dpf filter previse zapušen, računarski sistem će vozača upozoriti na grešku pomoću signalnih lampica. Pored toga, ovi senzori kontrolišu pritisak i temperaturu gasova koji izlaze iz automobila. Na taj način postiže se i uravnotežena potrošnja goriva kao i rad motora, tako što autombil pomoću podataka iz senzora dpf filtera podešava smešu goriva.

 

Ono što je loša vest jeste da u Srbiji mnogi vozači i ne zanju za postojanje dpf filtera, te stoga često i ignorišu signale koji upućuju na njegovo stanje, sve dok se ne pjave veće smetnje ili greške u radu motora ili automobile.

 

Regeneracija dpf filtera

 

Ovi filteri se mogu regenerisati pasivno i aktivno. Pasivno se regenerišu bez intervnecije vozača, kada se prljavština i čađ moogu izbacii spaljivanjem, dok se aktivna regneracija vrši uz pomoć aktivnosti vozača ili u servisu.

Ono što često negativno utiče na rad dpf filtera jeste vožnja automobila u gradskim uslovima, posebno u mestima gde se stvara velika gužva. Tada se vozačima preporuuje “sveža vožnja” odnosno vožnja automobila na čistim putevima, bez zastajkivanja. Pored toga, za dpf filtere značajno je ponekad sipati gorivo sa aditivima koji će pomoći njegovu regeneraciju i zaštiti ga, omogućivši mu duži životni vek.


Ono što takođe može produžiti život dpf filter jeste novi sistem tzv. Eco Blaster sistem za čišćenje ovih filtera, koji pomoću visoke temperature zagrevaju filter, a zatim ga čiste hemjskim sredstvima.

 

Kako regenerisati DPF filter?


Kako bi se uspešno izvršio process regeneracije filtera potrebno je ispuniti određene uslove. Prvi uslov podrazumeva da prohodnost filtera mora biti smanjena. Drugi uslov traži da se automobil kod koga se filter regeneriše mora kretati brzinom preko 60 km/h oko 20 minuta. Treći uslov zahteva da se broj obrtaja motora ne sme biti ispod 3000 obrtaja.


Ukoliko se signalne lampice i upozorenja o zapušenosti dpf filtera ignorišu, javlja se mogućnost zapušenja i preko 75%, koja može izazvati zastoj u radu motora.


Ukoliko niste sigurni da li se javlja upozorenje, možete otići u servis radi provere stanja vašeg auta. Ukoliko je potrebna regeneracija, tamo će biti izvršena. Cena čišćenja dpf filtera kreće se oko 3000 dinara.Ime i prezime
Komentar