BRZE VESTI:

BRDSKE TRKE, VODNO 2011

12.07.2011

 

Druga trka šampionata Srbije završena je na stazi Vodno pokraj Skoplja.  Vreme je isto kao i na subotnjem treningu poslužilo takmičare, kao i publiku koja se pojavila u solidnom broju. Publike i domaćih takmičara svakako bi bilo i više da nema sporenja među automobilistima u Makedoniji koji su se podelili u dve struje. Apsurd je da jedna frakcija u tradicionalnom terminu organizuje brdsku trku Vodno, a druga istog vikenda kružnu trku u Kičevu. Najviše je zbog ovog raskola oštećen sport, i ostaje nada da će se tenzije spustiti, i da će svi makedonski vozači nastupati zajedno u budućnosti.

 

Trka na Vodnu je ove godine bila bolje organizovana nego prošle, a najveće zamerke koje su svi takmičari imali odnosila se na skromnu veličinu pehara i na asfaltnu podlogu na stazi koja zahteva ozbiljnu rekonstrukciju. Nadamo se da će organizator uspeti da do sledeće godine ispravi ove zamerke, kako bi se još više podigao kvalitet ovog takmičenja.

 

 

Publika na stazi najviše je bila oduševljena domaćinom Krstetom Trajkovskim, koji je vozeći unikatan Fiat Ritmo, ostvario jako dobro vreme, ali je po atraktivnosti vožnje bio ubedljivo prvi. Pored njega Igor Strefanovski Iđe takodje iz Makedonije i crnogorski takmičar Vlatko Mašanović takodje su dizali publiku na noge. Boris Miljević vozio je lepo, ali po njemu zbog loše asfaltne podloge pokazao je samo 30 posto od onoga što njegova Formula Nissan može. Dokaz ovome je i lom jednog zakrilca na njegovoj formuli . Nadamo se da će Boris imati priliku da u budućnosti na nekom boljem asfaltu pokazati šta ume, a organizator najavljuje da bi nova asfaltna podloga dovela i Slovenca Vladimira Stankoviča koji je obećao da bi tada napadao rekord staze, koji sad nije moguće oboriti.

 

Od naših malih N-ova nabolji je bio Stefan Janković. Lepa i tečna vožnja, po broju izvezenih trka iskusnog kragujevčanina, dovela ga je do prvog mesta, a za njim su ostali Nikola Miljković, Zlatko Dobrota i Željko Pisarić. U klasi dva odnosno hibridu Predrag Lambaša nije uspeo da ugrozi Raleta Vukosavljevića. Preostala dva takmičara u klasi yugo hibrid doživeli su izletanja. Miloš Simić u prvoj vožnji izleteo je na istom mestu na kom je izleteo na treningu, ali na njegovu sreću ni ovaj put nije značajnije oštetio svoj automobil, i moći će da nastupi na kružnoj trci u Kragujevcu sledećeg vikenda. Vladica Ristić Rus nije imao toliko sreće, izleteo je sa staze u šumu, i teško oštetio svoj automobil, ali je on na sreću prošao neozleđen. Vladica je izjavio da svoj automobile nije u mogućnosti da osposobi za prvu kružnu trku, ali da bi ukoliko nadje neki drugi automobil rado nastupio u Kragujevcu.

 

 

Ostali naši takmičari iako sami po svojim klasama uspeli su da prikupe preko potrebne bodove, ali nisu uspeli da očaraju publiku. Većinu su ih zadesili manji ili veći tehnički problemi, ali su uspeli da se domognu cilja. Branko Zirojević prvi je u klasi 1400 Gr A, Uroš Brkić završava prvi ispred Maria Zahirovića u 1400 E1. Darko Božilović koji se najviše namučio sa problemima oko auta tokom ovog vikenda, uspeo je da se popne do cilja i dodje do druge pobede u sezoni u klasi 2000 Gr A. U klasi 2000 E1 trijumfovao je Miloš Brkić.

Što se generalnog plasmana tiče tehničke problema kolega sa jačim automobilima koriste hibridisti Rale Vukosavljević i Predrag Lambaša koji zauzimaju prva dva mesta ispred Miloša Brkića.

 

Ukupna Vremena sa trke :

 

  1. Radoslav Vukosavljević4.58.20
  2. Predrag Lambaša 5.04.64
  3. Miloš Brkić 5.03.67
  4. Branko Zirojević 5.11.06
  5. Uroš Brkić 5.15.74
  6. Stefan janković 5.28.77
  7. Nikola Miljković 5.34.78
  8. Žlatko Dobrota 5.35.07
  9. Željko Pisarić 5.39.17

 

Sledeća Brdska trka je na zakazana 28. i 29. Maja na stazi Slatina pokraj Banja Luke, u organizaciji ASK Auto Servis Brkić iz Banja Luke.