BRZE VESTI:

Božo Erak – Spas su regionalizacija i smena generacija!

26.02.2013

Autor Petar Jankovic

 

 

Božo Erak je jedan iz plejade „mlade garde“ koja zajedno sa predsednikom SAMSBIH-a, Aleksandrom Brkićem, poslednjih godina veoma uspešno vodi sve oko trka u Bosni i Hercegovini. Trenutno je na funkciji predsednika komisije za auto sport SAMSBIH/BIHAMK i veoma ambiciozno prilazi svom poslu a prošao je „školu“ od takmičara, organizatora pa evo do visokog funkcionera saveza.

 

 

Erak je u auto sport ušao 2005-te godine a svoje početke vezuje za razvoj discipline 402metra u BiH. Od 2010-te godine u saradnji sa Brkićem aktivno se posvećuje kružnim i brdskim trkama u Bosni a značajno je pomenuti da je jedan  od idejnih tvoraca današnjeg regionalnog KUP-a i naravno veliki pobornik regionalozacije sporta. Sa tek završenog FIA seminara u Zagrebu Erak dolazi sa novim iskustvima i idejama a mi smo iskoristili priliku da ih podeli i sa nama. Za početak moramo se osvrnuti na sadašnje stanje sporta u regionu – „Generalno gledajući nacionalni šampionati svih država regije u najmanju ruku pokazuju trend stagnacije u zadnje 3-4 sezone. Razlozi su raznorazni od čega posebno treba izdvojiti ekonomsku krizu koja je prisutna na ovom području skoro pa 20 godina, loš ili gotovo nikakav rad pojedinih država na izgranji i obuci podmlatka, neizainteresovanost auto i srodne industrije za sport, loša medijska pokrivenost manifestacija i moramo sa žaljenjem konstatovati i pad kako kvaliteta manifestacija tako i voznog parka.“ – zaključak je Eraka o ne tako sjajnoj situaciji.

 

 

Naravno postoji rešenje za svaki problem a kakvo je njegovo viđenje izlaska iz krize – „Nacionalne šampionate treba prilagoditi sadašnjim prilikama uz smanjenje  trkoškova ali ni po koju cijenu smanjenjem bezbjednosti učesnika i gledalaca. Time na neki način vratiti vrijednost titule državnog šampiona. Moramo priznati da je dosadašnji sistem bodovanja zbunjujući i za dobre poznavaoce auto sporta. Moje je mišljenje da na kraju godine ne trebamo imati nekakvih 15 Šampiona jer nam takmičenja u okviru države postaju grubo rečena "smiješna". KUP Action for road safety je bez obzira na porođajne muke jedna sjajna ideja koju treba podržati svim silama sa uvođenjem i novih disciplina npr. rally-a pa čak i trke ubrzanja na 402m i zadržati dosadašnju restriktivnu politiku po pitanju vrijednovanja (zadržati bodovanje grupa i generale). U okviru kupa, s obzirom na dokazano dobre odnose i na osnovu potpisanog ugovora nedavno u Zagrebu, treba napraviti fiksnu upravu koja će se pored izvržedbenim baviti i aktivnostima organizacije i marketinga kupa sa tendecijom privlačenja bar jednog proizvođača automobila sa kojim bi se pokrenulo zajedničko takmičenje sa vozilom koji oni predlože. To bi bio pun pogodak kako za ASN-ove država tako i za regiju u cijelini.“

 

 

Ono što Božo posebno ističe je podmlađivanje funkcionerskog kadra  - „Moram da na pomenem da mi je drago da je na neki način došlo do uslovno rečeno "smjene generacija" u izvršnim dijelovima saveza i da smo se mi mlađi izborili za "mjesto pod suncem" . Postoji stvarno odlična i plodonosna saradnja naših saveza na svim nivoima gdje starije kolege vode politiku a mi se bavimo problemima organizacije i edukacije. Smatram da je sadašnji spoj iskustva i energičnosti mlađih ljudi odlična platforma za napredovanje svih grana auto sporta. I još da dodam da smo mi iz BiH na čelu sa g-dinom Aleksandrom Brkićem do sada jako uspješno održali sve prijavljene međunarodne manifestacije i da smo pokrenuli inicijativu organizacije rally-a poslije 20-godina u BiH, u reonu Sarajeva.“ – završava ekluzivnu izjavu za GonzaRacing Predsjednik komisije za auto sport SAMSBIH/BIHAMK Božo Erak.