BRZE VESTI:

ALEKSANDAR TOŠIĆ - UTISCI NAKON GROBNIKA 2011

06.09.2011

 

Aleksandar Tošić Toške zabeležio je  i treću pobedu ove sezone, svakako i najbitniju i najzaslužniju, jer je do samog cilja vodio borbu sa ljutim rivalima Žarkom Terzićem i Mirko Milovanovićem. Posle dugo godina viđena je atraktivna trka trojice učesnika klase SP, trka u kojoj je bilo mnoštvo obilaženja, a konačno se i Dragan Stojković poprilično približio vodećoj trojci i zahvaljujući gumama koje su izdale starijeg od braće Milovanović došao do trećeg mesta. Nadamo se da će i sledeća trka u Banja Luci biti neizvesna i puna žara kao ova na Grobniku.

 

Aleksandra Tošića smo zamolili da nam da komentar o celokupnom vikendu na Grobniku.

 

Ja ću pre komentara same trke da vam kažem da za 19 godina bavljenja automobiliznom, odnosno od 1992 godine kada sam startovao sa fićama pa do trke na Grobniku, nisam doživeo ništa slično. Uživanje je voziti i Beranovac, Ušće i Zalužane, ali mislim da tek nakon vožnje na Grobniku mogu da kažem da sam vozio trku na pravoj stazi. Istini za volju trošak odlaska na Grobnik za automobil poput mog, bez reparacije koju ne računam jeste velik, ali ne žalim uopšte jer satisfakcija koju pruža vožnja na ovoj stazi je velika. Moram da istaknem organizaciju koja je bila vrhunska, uslove u boksu, sudije koje su maksimalno korektno obavljale posao, šlep službu koja se i kad se meni desio problem sa automobilom na drugom treningu pojavila u roku od dva minuta sklonila moj auto i omogućila da se trening nastavi. Oduševljen sam Direktorom trke koji mi je na moju molbu da nastavim drugi trening , tri puta ponovio da po pravilniku nakon primanja tehničke pomoći vozač ne može nastaviti trening. Time mi je izbio argument iz ruke, ali mi se izvinio i lepo objasnio da su pravila tu da se poštuju. Kada sam se malo ohladio shvatio sam da bi trebalo što pre nešto uraditi da se i na ostalim našim takmičenjima uvede ovakav vid profesionalizma kakav smo zatekli na Grobniku. Ovo mišljenje deli većina mojih kolega. Suština pravog trkanja po meni je da kada sudije u koordinaciji sa direktorom trke  primate nepoštovanje pravila istog trenutka treba da sankcionišu počinioca,  što automatski  isključuje nakon trke “mlataranje papirima”, pisanje prigovora i kontraprigovora od strane samih vozaca, tužakanje, vređanje, i pravljenje loše atmosfere.  Treba učiniti sve da sudije ne budu puki posmatrači trke, nego da rade svoj posao, i samim tim će nam trke delovati mnogo ozbiljnije mego što su trenutno.

 


Što se same trke tiče nakon zamene menjača nakon treninga, bio sam hendikepiran jer sam znao da sam dosta ranije sa ovim kraćim prenosom u „prekidaču“ na startnom pravcu, ali imao sam sreće. Vetar nam u nedelju nije duvao u leđa za razliku od subote i moj hendikep je bio manji, a i imao sam dodatnu sreću. Pogodio sam i izbor guma za trku, nakon detaljne probe svih kombinacija guma u petak i subotu. Na kraju se videlo da je to dobitna kombinacija što mi je i donelo rezultat. Nijedan od nas trojice koji smo se celu trku borili nije stavio istu kombinaciju guma, ja sam imao četiri meke mišelin osmice, Mirko četiri tvrđe devetke, a Žarko je napred vozio devetke, a nazad osmice. Ja sam zajedno sa Vojom Lekićem na pola sata pre trke prelomio da vozim mekše gume što se ispostavilo kao dobitna kombinacija, naročito nakon prvih pet krugova kada su moji konkurenti počeli da gube kontrolu nad svojim automobilima zbog “spaljenih” guma.  U toku trke imao sam pravi fajt sa Terzićem sa kojim sam navikao da se trkam, i veoma dobro jedan drugog poznajemo već dugi niz godina. Mi smo prošli ozbiljnu školu trkanja kroz klase yuga hibrida i pežoa 106, i mislim da to fali Mirku Milovanoviću. Primetio sam i u trci, a i naknadno gledajući snimak da nema pravila kako će da reaguje, kako će da se gradi, što je u nekim trenucima pravilo probleme i pretilo da izazove incidente i sa mnom i sa Terzićem. Srećom sve je prošlo u najboljem redu i sva trojica smo završili trku. Tokom trke nekoliko puta sam imao peh sa menjačem, tačnije biračem brzina koji mi nije dozvoljavao da ubacim u petu brzinu, a što je svaki put moja konkurencija iskoristila da me pretekne. Ipak na kraju prošao sam prvi kroz cilj i stekao značajnu bodovnu prednost u borbi za titulu, i moram biti  zadovoljan celokupnim vikendom na Grobniku.

 


Nakon par dana odmora od puta i trke na Grobniku spremam za nastavak sezone za trku u Zalužanima početkom septebra i Batajnicu sredinom septembra, a ukoliko mi se slože neke kockice moguće da ću nastupiti i van granica Srbije, tačnije na Evropskom prvenstvu, u Austriji na stazi Salzburgring od 22-24 Jula. Sve će se znati u narednih desetak dana i čim budem znao više detalja obavestićemo čitaoce vašeg sajta.


Srdačan pozdrav za sve ljubitelje automobilizma u Srbiji, a i šire.  Toške.Ime i prezime
Komentar