BRZE VESTI:

5 inovacija koje su autoindustriji donele novu dimenziju

30.07.2020

Kada govorimo o inovacijama u autoindustriji, najviše mislimo na tehnološke inovacije, koje imaju ogromnog uticaja na samu suštinu autoindustrije, odnosno značajne promene na način funcionisanja motorinih vozila i automobila kao najpopularnijeg među njima.


Neke od ovih inovacija već su implementirane, uglavnom u luksuznije automobile, a očekuje se da u godinama pred nama postanu i deo standardnog svetskog voznog parka. Pa, koje su to inovacije autoindustriji donele sasvim novu dimenziju?

 

 

Sve kvalitetniji auto delovi produžavaju vek trajanja automobila


Auto delovi koji se mogu kupiti za najrazličitije brendove i modele automobila napreduju zajedno za celom autoindustrijom, pa ne čudi što se danas na tržištu mogu pronaći u kvalitetnijem ruhu nego ikad do sad.


Prodaja auto delova u Beogradu zato beleži značajan rast - uz dobre auto delove koje ćete implementirati u svoj automobil može se produžiti vek trajanja automobila.


Šta je ono što najviše utiče na kvalitet auto delova, kao i automobila, teško je precizno definisati, a i kad bismo pokušali to da uradimo verovatno bi stalo na nekoliko stranica, ali opšte je prihvaćena činjenica da, generalno gledano, kvalitet autoindustrije značajno napreduje. Upravo zato, kvalitet i produžen vek trajanja automobila možemo posmatrati kao jednu od najboljih inovacija u autoindustriji.

 

Internet stvari u autoindustriji


Internet stvari značajno je uticao na promene svakog tehnološkog aspekta prisutnog u savremenom životu i svakodnevici ljudi, pa naravno i na autoindustriju.


Postoji ogromna količina podataka koja se sada može pratiti, pribaviti, analizirati, te onda omogućiti postupanje u sladu sa njima. Uz internet stvari i senzorsku tehnologiju, mogu se prikupiti podaci o stvarima kao što su upravljanje, kočenje i koliko efikasno automobil kreće putem, a zatim se ubaciti u ciklus testiranja kako bi se kontinuirano poboljšavale sposobnosti autonomne vožnje.


Pored razvoja autonomne vožnje, podaci daju zmogućnost i za mnoge druge stvari kao što su prediktivno održavanje, povezana funkcija automobila i unovčavanje podataka.

 

Digitalna proizvodnja u autoindustriji


Digitalne pogodnosti koje se mogu koristiti u proizvodnji automobila značajno olakšavaju njihovu proizvodnju. Digitalizacija industrije omogućava proizvodnju automobila na brz, standardizovan i optimalan način, a pri ovakvoj proizvodnji greške su svedene na minimun, te su digitalne mogućnosti u proizvodnji automobila definitivno jedna od najvećih inovacija u autoindustriji.

 

Aplikacije u automobilima za poboljšanje korisničkog iskustva


Moderni automobili neretko imaju više aplikacija i mogućnosti od pametnih mobilnih telefona. Ove aplikacije mogu značajno ulepšati celokupno iskustvo korisnika, odnosno u ovom slučaju vozača, te napraviti značajne promene u doživljaju vožnje, olakšati je i ulepšati na bezbroj načina.


Od pametne navigacije, koja može pričati sa vama u toku vožnje navodeći vas, preko predlaganja različitih mesta za obilazak ili posetu u blizini lokacije na kojoj se automobil u toku vožnje nalazi, pa sve do glasovnog upozoravanja na gužve i kontrolisanja zvučnika glasom - pametne aplikacije u automobilima zaista poboljšavaju celo iskustvo vožnje.

 

 

Veća bezbednost u vožnji uz pametne tehnologije


Upotreba malih kamera koje se implementiraju oko automobila kako bi snimale čitavu okolinu automobila, odnosno ulice i automobile iz okoline tokom vožnje, samo su jedan od detalja uz koje je moderna autoindustrija značajno napredovala kada je reč o bezbednosti vozila, odnosno same vožnje.


Postoji još čitav niz tehnoloških inovacija koje povećavaju bezbednost automobila i celokupni saobraćaj čine bezbednijim, te i sigurnijim za svakog učesnika u saobraćaju.


Nema sumnje da svaka od ovih promena i inovacija ide na ruku samih vozača, što je i cilj napretka bilo koje industrije - unapređenje svakodnevice ljudi. Svakodnevno autoindustrija objavljuje i sveže vesti o novim inovacijama koje će se tek implementirati na automobile i druga motorna vozila, pa ne možemo ni da zamislimo šta nas sve tek čeka na putevima u bližoj, a tek daljoj budućnosti.


Koja od ovih inovacija se vama najviše dopala? Sigurno ćete sad mnogo više pažnje obraćati na moderne aspekte automobila i automobilske industrije. Ime i prezime
Komentar