BRZE VESTI:

Kako odabrati pravu rent a car agenciju u Beogradu?

25.06.2020

Rent a car, odnosno, iznajmljivanje automobila u Beogradu, postala je potreba savremenog čoveka. Uzmimo za primer da ste tek stigli iz inostranstva, i da želite da provedete mesec dana u Srbiji, kod svojih roditelja, rođaka, prijatelja... Naravno, nikuda ne možete bez automobila, jer auto je takođe potreba i to odavno, a ne luksuz kao što je to nekada bio.


Svakako, nećete kupovati prevozno sredstvo dok ste u drugoj državi, i onda se nameće logično rešenje, a to je da uzmete vozilo koje ćete da koristite određeni vremenski period tako što ćete kontaktirati neku rent a car Beograd agenciju.

 

beli auto na putu


Sada se javlja nova dilema, a to je – koju rent a car agenciju odabrati i na šta bi trebalo da se obrati pažnja? Pre svega, važno je da vozite automobil koji će da zadovolji vaše potrebe kada su u pitanju njegove tehničke performanse.


Pored toga, bitno je da taj auto nije star. Staro vozilo nikada nije dobro rešenje, i kod većine agencija su svi automobili starosti do pet godina što je i zakonska granica, a i za to vreme su redovno održavani. Nažalost u nekim rent a car agencijama ovo nije pravilo, i često možete pronaći Fiat punto koji je star i 10 godina. Isto tako postoje i vozila Zastava 10 koji se proizvodio do 2008 godine, što je sigurno 12 i više godina starosti.


Takođe, kada birate rent a car agenciju, vodite računa da ne postoje neki troškovi koji su skriveni. Niko od nas ne voli iznenađenje kada na kraju mora da plati više nego što je računao i planirao. Početna cena ponekad isto može da krije ovakve troškove, pa na to treba staviti akcenat i paziti.

 

Mogući skriveni troškovi kod rent a car agencije


Verujemo da vas je ova tema zainteresovala, pa vas sad više zanima koji su to mogući skriveni troškovi kod iznajmljivanja vozila? Potencijalna opasnost može da bude najam bez depozita. Trošak svakako postoji ukoliko dođe do oštećenja, i kod kasko kuće sa nekim učešćem. Takođe, automobil je onesposobljen na neko kraće ili duže vreme, sve dok se ne popravi i otkloni kvar. Veće štete kasko uvažava samo uz polilcijski zapisnik, pa se postavlja pitanje kako naplatiti štetu ukoliko vozač načini veću štetu i nije doneo policijski zapisnik?


Gore pomenuto predstavljaju troškove za agenciju, pa je potrebno zapitati se, da li je stvarno realno da nema depozita? Takođe, zapitajte se šta i kako raditi kada treba napuniti prazan rezervoar, ako depozit ne postoji, a klijent plati najam samo za dva dana, recimo.


Skriveni troškovi mogu da budu i dodatni vozač, mladi vozač, prelazak preko granice, ograničeni kilometri po danu ili najmu, elektronska naplata putarine... Isto tako, ako dođe do prekršaja, postavlja se pitanje ko plaća, da li agencija naplaćuje isti prekršaj i to skuplje nego što je iznos za prekršaj? Neke agencije rade na taj način jer moraju da šalju dokaze, ugovore, tako da kazna od na primer, 5000 dinara lako preraste i postane kazna od 8000 dinara i slično.


Na kraju, možemo zajedno sa vama izvesti zaključak da je potrebno odabrati proverene rent a car agencije, koje imaju jasno iskazane i dodatne troškove koji mogu da nastanu. Takođe, više puta se zapitajte da li agencije koje nude sve uključeno u cenu bez depozita posluju zaista tako pored problema koje smo naveli u tekstu iznad.